Kennis en praktijkinzichten over het VK

Instructievideo’s, webinars, e-books … In onze Academy vindt u heel wat inzichtrijk materiaal over exporteren naar het VK, zakenreizen, e-commerce, douanevergunningen, oorsprongsregels en tal van andere topics.

Vragen staat vrij!

Een concrete vraag rond handel met het Verenigd Koninkrijk? Op zoek naar praktisch advies of meer informatie over mogelijke ondersteuning?

Veelgestelde vragen

Dat handel met een derde land zoals het VK veel vragen oproept, is begrijpelijk. De meest gestelde vragen aan onze VK-experten bundelen we daarom in deze Q&A.

Staat uw vraag er niet tussen? Of wenst u meer info? Contacteer ons.

Wat zijn de mogelijke kosten voor mijn goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk?

Bovenop standaardkosten zoals transport en verzekeringen, dient men bij goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk ook rekening te houden met eventuele certificeringskosten, import-btw, importtarieven en product-specifieke taksen. Wij verantwoordelijk is voor de taksen en tarieven bij invoer is hoofdzakelijk afhankelijk van de onderhandelde Incoterms®. Zo zal u bijvoorbeeld onder de 'Delivered Duty Paid' Incoterm® als exporteur zelf instaan voor de eventuele importtarieven en import-btw. Indien u de preferentiële EU-origine van uw producten aan kunt tonen, kan u mogelijk een vrijwaring van importtarieven bekomen. Een andere mogelijke kost zijn het aanvragen van certificaten zoals gezondheidscertificaten of het herdrukken van uw verpakkingen voor de Britse markt.  Belangrijk is dat u de exacte formaliteiten en kosten voor uw specifieke product nagaat aan de hand van de goederencode. 

Heb ik een Brits EORI- en vat-nummer nodig om te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?

Bij elke exportbeweging naar het Verenigd Koninkrijk zal één partij een Brits EORI-nummer en vat-nummer moeten voorzien. Dit is de partij die verantwoordelijk is voor de Britse import. Of u als Belgische exporteur zelf een Brits EORI-nummer en vat-nummer moet voorzien, hangt dus af van de Incoterms® die u met uw Britse klant heeft onderhandeld. Enkel indien u kiest voor de 'Delivered Duty Paid' of 'DDP' Incoterm® komt deze verantwoordelijkheid u toe. 

Hoe kan ik als Belgische exporteur het Vrije handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk benutten?

Een belangrijk voordeel van het Handels- en Samenwerkingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk is dat goederen van preferentiële EU oorsprong gevrijwaard zijn van MFN-importtarieven. U dient dan wel de preferentiële oorsprong aan te kunnen tonen en op te eisen aan de hand van een oorsprongsverklaring op een handelsdocument zoals uw factuur. Voor sommige in de EU geproduceerde goederen die bestaan uit meerdere onderdelen of ingrediënten, is het mogelijk om een beperkt percentage componenten uit derde landen te gebruiken in het productieproces. Wat die grens is, kan u aan de hand van uw goederencode nagaan in het handelsakkoord of op Acces2markets. 

Komen er nog veranderingen in de handelsformaliteiten met het Verenigd Koninkrijk?

Ja, niet elke nieuwe handelsformaliteit werd meteen na Brexit gelanceerd. Het blijft dus belangrijk om nieuws over uw producten in het oog te houden. Zo houdt bijvoorbeeld het 'Border Target Operating Model' nog bijkomende voorwaarden in voor de import van dierlijke en plantaardige producten of dienen sommige CE-gemarkeerde producten mogelijks later nog voorzien te worden van een UKCA-markering. 

Heb ik een visum nodig om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken?

Als Belg kan u het Verenigd Koninkrijk bezoeken met een internationaal paspoort of reispas, u hoeft geen visum te voorzien. Indien u plant om beroepsactiviteiten uit te voeren, dient u over het algemeen wel een werkvisum aan te vragen. Sommige activiteiten zoals beursbezoeken, onderhandelingen, installaties van verkochte apparatuur zijn echter wel mogelijk zonder visum. Wat de exacte regels zijn voor uw exportbeweging, leest u op onze pagina over diensten. 

big_image

At your service: ondersteunende diensten

De Vlaamse overheid stelt alles in het werk om bedrijven optimaal te ondersteunen bij hun export naar het VK.

Zo slaan Flanders Investment & Trade (FIT) en VLAIO de handen in elkaar om u op weg te helpen.